Af direktør Tenna Severinsen, stifter af Handicapteamet – UDEN FILTER:
Jeg er i dag fyldt 52 år, og prøvet flere forskellige jobs og dertil flere højere uddannelser. Jeg arbejdede førhen mest på kontor både indenfor spedition, oversætter/tekster, sælger, TV og mere, men det var først da jeg startede som handicaphjælper, at jeg fandt roen og glæden ved mit arbejde. Den glæde at kunne være noget for et andet menneske og gøre en forskel. Netop det at man som hjælper i en BPA-ordning har tiden og ens borger friheden til at leve et frit liv var helt utroligt rart.
Jeg var i fast stilling hos samme person i over 6 år og samtidig kørte meget som vikar for et af landets største arbejdsgiver virksomheder, men havde stort set aldrig kontakt med dem, mest når de manglede mig som vikar. Jeg var faktisk ej heller klar over, hvilke rettigheder jeg egentlig havde, men fandt det mærkeligt i svære situationer ikke rigtigt at have nogen at gå til og slet ikke i weekender eller aftener, da telefonerne der var lukket. Jeg endte med flere arbejdsskader, og måtte finde ud af, hvad jeg så ville.
Der begyndte jeg at undersøge tingene mere og var i et firma med både BPA-ordninger samt fritvalgsleverandør til hjemmepleje. Jeg fandt hurtigt ud af at BPA branchen var absolut ikke som nogen anden, da lovgivning i branchen og grimme eksempler på andre arbejdsgiver-firmaer gjorde det svært at være i denne branche.
Der besluttede jeg, at det måtte være muligt at skabe et sobert firma, som efterlevede alle regler og love, samt hjalp både borgere og kommuner med at efterleve de korrekte love.
Det er uhørt svært, når man fra politisk side ikke havde lavet ENS regler for alle kommuner og en overenskomst at følge.
Da vi startede Handicapteamet var det mig derfor magtpåliggende, at have et arbejdsgiverfirma, som ikke kun spekulerede i at have så mange borgere som muligt, men at kende vores borgere og hjælpere, og være synlige med så meget kommunikation som muligt. Derudover effektivisere og virkelig være der, når der er brug for os. Det kan være at et team er lagt ned pga. ex. sygdom o.lign., at vi som firma så der går ind og støtter mht. eks. rekruttering, vikarer. Derfor hjælper vi med vagtplaner, vagtrul, online vagtplanlægning og vi hjælper med rettelser. Vores telefoner er altid åbne, da jeg fandt dette utroligt ubehageligt, for der kan sagtens opstå situationer, hvor man bare har brug for sit firma både som borger og hjælper. F.eks. som ved indlæggelser, konflikter mellem hjælper og borger og så meget mere.
Vi deltager også altid efter borgers ønske ved kommunemøder, personalemøder og mere, samt vi har i år udgivet vores helt egen personalehåndbog, så nye hjælpere er bedre rustede. Vi forsøger at samle alle til julefrokost og derudover ved andre sociale sammenkomster, da kommunikationen løbende kan forhindre så mange problematikker i opløbet, for i bund og grund så gælder det jo om, at skabe så meget stabilitet og fleksibilitet for borgeren, samt at sammensætte hjælper og borger ud fra kemi og rette støbninger. På den måde spares der rigtig meget på oplæringsvagter, da hjælpere bliver længere hos samme person. Ja, borger skal i nogle kommuner selv klare alle ovenstående ting og andre kommuner mener vi som arbejdsgiver skal deltage, MEN sommetider kan man være rigtig hårdt udsat fysisk med et fysisk handicap, og derfor kan det være rigtig rart at have sparringspartnere som kan træde til. Vores borgere er dog altid dem der bestemmer, og vi hjælper kun efter behov. Borgere har også sommetider brug for gode råd, og det er simpelthen lykkedes os at vi har nogle rigtig gode snakke om stort set alt, og vores borgere stort set altid tager os med på råd inden de gør noget eks. ændringer.
Derfor har vi også gennem årene selv afholdt egne arbejdsleder kurser, samt andre kurser. Netop ved vores kurser laver vi cases og gruppearbejder, så man som arbejdsleder får øjnene op for ting eks. gensidig respekt borger/hjælper og netop det at vores borgere virkelig behandler deres hjælpere godt, gør at hjælperne bliver og at det ikke bliver en svingdør.
Da jeg selv var ansat via stort arbejdsgiverfirma, vidste jeg ikke at jeg faktisk burde have fået fuld løn under sygdom efter 2 mdr., pension langt tidligere, akuttillæg, anciennitetstillæg, så det var rigtig mange penge jeg blev snydt for. Det gjorde mig rasende bagefter, at finde ud af og anerkende at et af landets største firmaer snød os hjælpere på den måde, og noget jeg måtte bevise, at man sagtens kan drive arbejdsgivervirksomhed ved at udbetale det man skal.
Jeg har igennem årene sat mig meget ind i regler og love på BPA-området, samt er konstant via vores samarbejdspartner Dansk Erhverv i udvikling og deltager både i politiske debatter samt alverdens kurser lige fra ansættelsesret til ledelses-kurser.
Som firma ønsker vi bare at efterleve love og regler og sørge for vores hjælpere får alt det de skal have, også selvom det kan koste lidt af et detektivarbejde hos kommunerne. Vi er derfor også nødt til at ansætte hjælpere ud fra den respektive kommunens udmåling på den enkelte borger.
Hos Handicapteamet er vi tætte og hjælper hele vejen, og dette gøres bare bedst via TEAMWORK.
Vi ses derude og husk vi kommer altid gerne forbi til en uforpligtigende snak.
Tenna Severinsen
Handicapteamet er godkendt BPA-virksomhed i Socialtilsyn Øst, Medlem af Dansk Erhverv samt medlem af Handicapbranchen Danmark. Tenna Severinsen nu bestyrelsesmedlem i Handicapbranchen Danmark (uvildig brancheforening for BPA).